26 mars 2014

Brödbak

Igår var det ju våfflornas dag och här hemma åt vi våfflor så det stod härliga till! Vi gjorde ca 30 st som åts med stor glädje av alla tonåringar som var på besök. Detta fick mig inspirerad att prova på att baka lite bröd.



Grovt fiberbröd (2 formbröd)
3 dl vetekli
1 l vatten/mjölk
75 g jäst
2-3 tsk salt
2 msk olja
2 msk ljus brödsirap
6 dl fint rågmjöl
6 dl grahamsmjöl
ca 1,3 l vetemjöl

  • Häll det mesta av det fingervarmt vatten/mjölk över vetekliet och rör om.
  • Rör ut jästen i resten av vätskan.
  • Blanda samman och tillsätt salt, olja och sirap.
  • Tillsätt rågmjölet, grahamsmjölet och det mesta av vetemjölet.
  • Degen ska arbetas noga i assistenten i ca 10 min. (Detta för att få en smidig deg som reser sig bra.) Degen släppa från kanterna.
  • Täck med plastfolie och bakduk och låt jäsa i ca 45 min.
  • Arbeta degen och lägg ev. i mer vetemjöl.
  • Dela på degen i två delar och forma två längder som läggs i smorda formar.
  • Låt jäsa under bakduk i 30 min.
  • Grädda dem längst ner i ugnen i 15 min.
  • Höj ett gallersteg och grädda ytterligare 45 min.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar