Grovt fiberbröd (2 formbröd)
3 dl vetekli
1 l vatten/mjölk
75 g jäst
2-3 tsk salt
2 msk olja
2 msk ljus brödsirap
6 dl fint rågmjöl
6 dl grahamsmjöl
ca 1,3 l vetemjöl
- Häll det mesta av det fingervarmt vatten/mjölk över vetekliet och rör om.
- Rör ut jästen i resten av vätskan.
- Blanda samman och tillsätt salt, olja och sirap.
- Tillsätt rågmjölet, grahamsmjölet och det mesta av vetemjölet.
- Degen ska arbetas noga i assistenten i ca 10 min. (Detta för att få en smidig deg som reser sig bra.) Degen släppa från kanterna.
- Täck med plastfolie och bakduk och låt jäsa i ca 45 min.
- Arbeta degen och lägg ev. i mer vetemjöl.
- Dela på degen i två delar och forma två längder som läggs i smorda formar.
- Låt jäsa under bakduk i 30 min.
- Grädda dem längst ner i ugnen i 15 min.
- Höj ett gallersteg och grädda ytterligare 45 min.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar